Alapfogalmak

amikkel jobb, ha tisztában vagy

Úgy érzem szükség van erre a bejegyzésre, mivel eléggés sok szakkifejezés található az oldalon.

Remélem azért a fegyverek részeivel és alkatrészek nevével azért mindenki tisztában van, aki nincs az sem baj, neki ajánlott az alábbi oldal tanulmányozása: ITT (amúgy az egész gazpisztoly.hu ajánlott olvasmány mivel rengeteg hasznos infó található rajta)

Az elsütőszerkezetekkel kapcsolatban itt egy ugyancsak hasznos iromány: ITT és a biztosítókról: ITT

A szánakasztókról és az öntöltő fegyverek működéséről: ITT

Néhány írásban felmerülő fogalmak:

  • Láncgyújtás: elültöltő revolvereknél bizonyos esetekben előforduló folyamat, mely során az éppen elsütött dobfuratból átpattanó szikrák begyújtják a szomszédos vagy akár az összes kamrát(töltényűrt). Videó
  • Elöltöltő perkussziós revolver: a forgópisztolyok korai időszakában, a hátultöltős, szerelt lőszerek megjelenés előtt használt fegyverek melyek dobfuratait egyesével kelett tölteni lőporral, folytással, lövedékkel és csappantyúval.
  • Perkussziós (gyújtású) fegyver: a perkussziós fegyverek alatt a csappantyús és kapszlis fegyvereket értjük, ahol nem a lecsapó tűzkő csihol szikrát hanem a csappantyúban található gyúelegy gyújtja be a lőport.
  • Helikális tár: a tárban a lőszerek nem a hagyományos egymás feletti függőleges,hanem egymás mellett/mögött helyezkednek el spirális vonalban. Ilyet használ az amerikai Calico M960, a szovjet PP-19 Bizon és a magyar fejlesztésű Danuvia VD 01 is.
  • Extraktor/Ejektor: A lőszerek vagy ellőtt hüvelyek töltényűrből való ürítését szolgáló "berendezések". Sörétes puskákon és revolvereken esetében vagy az egyik vagy a másik található meg. Különbség közöttük, hogy az extractor csak kitolja a hüvelyt a töltényűrből és a lövésznek kell kivenni onnan, míg az ejektor ki is veti onnan. Öntöltő fegyvereken mindkettő megtalálható: az extraktor a hüvelyvonó míg az ejektor a hüvelykivető.
  • Szabad tömegzár: a cső és a zár között nincs kényszerkapcsolat (reteszelés). Olyan fegyvereknél alkalmazzák, ahol a lőszer kis energiájú, így a zár tömege és a helyretoló rugó ereje elegendő ahhoz, hogy zárva tartsa a csőfart.

Remélem segítettem és azoknak is tisztább lett a dolog akik eddig nem voltak annyira képben.