Gunspotting 2 - 1 ÉVES A BLOG!

Benke - Thiemann válltámasz

1 éves a blog! Igaz, hogy ebből az évből fél év inaktivitás is volt, de az utóbbi időben évben azért rendszeresen kerül fel friss tartalom. Ebből a jeles alkalomból egy hosszabb írással készültem, úgyhogy csapjunk is a közepébe.

 benke-thiemann.jpg

A képen kivételesen nem konkrétan egy fegyver, bár maga az eszköz fegyverhez köthető. A szó legszorosabb értelmében is :) Külön érdekessége, hogy magyar vonatkozása is van. Ugyanis a Benke-Thiemann páros előbbi tagjának neve nem véletlenül cseng magyar fül számára ismerősen. Egy bizonyos Josef von Benke-t emlegetnek a válltámasz feltalálójaként akit szerintem nyugodtan hívhatunk Benke Józsefnek is.

52107.jpg

A szerkezet nevére rákeresve leggyakrabban a Luger-féle P08-as pisztolyra felszerve láthatjuk, pedig eredetileg a magyar Frommer Stop pisztolyhoz készült. Lényege, hogyaz első világháború géppisztoly pótlékait, a pisztolytok/válltámasz kombóját(pl. Mauser C96) sokkal kompaktabbá tevő rendszer létrehozása volt a cél hasonló előnyök mellett.

mauser_c96_m1916_red_9_7.JPG

Lényege, hogy a fegyver markolatát harmonikaszerűen széthajtva és hátracsukva egy válltámaszt kapunk, aminek köszönhetően sokkal stabilabban tartható a fegyver. Így fegyverünket mini géppisztoly szerepkörben is alkalmazhatjuk ami, lássuk be azért jelentősen megnöveli az egy szál pisztollyal rendelkező katona harcértékét.

Persze mint mindennek, ennek is voltak hiányosságai. Ergonomiailag sem kinyitva, sem becsukva nem valami kényelmes a fogása. A válltámasz vége - ami lényegében egy vas tengely - sem túl komfortos de legalább a pisztolylőszereknek nincs akkora hártarúgása, hogy széjjelverje a használója vállát. Másik hiányossága, hogy a szerkezet összecsukott állapotában jelentősen "felhízlalta" a pisztolyt ami így már nem fért bele a hagyományos pisztolytokokba, ezért újat kellett tervezni.