Springfield Armory M6 Scout

A túlélőpuskák legjobbika

Folytatjuk az univerzális túlélő fegyverek bemutatását. Eheti alanyunk az M6 Scout talán az egyik legátgondoltabb túlélő puska.  Elődjét szintén pilóták számára találták ki, akárcsak a AR-7-et. Az eredeti neve M6 Air Crew Survival Weapon 1950-től a 70-es évekig szolgált és nem sokban különbözött az M6 Scout-tól. Lényegi különbség csak a csőhosszban és a sátorvas hiányában van.

sa_m6_scout-1.jpg

A fegyver bock csőelrendezésű, felső csöve .22LR, alsó .410 sörétes vagy .45LC golyós lőszerrel tölthető. Rendszerét tekintve egylövetű, külső kakasos csak SA. A csövek közötti váltani a kakas ütőfelületének manuális állításával lehet: felhúzva a .22-es, lenyomva a .410-es csövet süti el. Középső állásban lehetőség van az ütőfelületet befordítani a kakas belsejébe így biztosíthatjuk a fegyvert. A kompaktság jegyében kettészedhető cső-töltényűr és elsütőszerkezet-válltámasz egységre.

scout7.jpg

Az elsűtőbillentyűje is érdemel pár szót. Első ránézésre látszik, hogy bizony nem egy hétköznapi darab. Méretének és formájának több oka is van: megkönnyíti a kesztyűben való használatot illetve ha ujjaink a hidegben elgémberedtek akkor egyszerre több újjal is működtetni tudjuk. A fegyver másik átgondolt része a válltámasz. Ez ugyanis egyben lőszertároló funkciót is ellát. A felnyitható pofadék alatt 15 db .22-es és 4 db sörétes lőszernek van hely.

p3220012.jpg